Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Várandósgondozás

Kedves Kismama!

A várandósság időszaka minden nő számára egyfajta kihívást jelent, hiszen számos szakemberrel kell megismerkedni, kapcsolatba kerülni. 

A fent említettek közül kiemelkedő a szerepe a védőnőnek, aki a várandósság kezdetétől (onnantól fogva, hogy a szakorvosi igazolással megjelentél a védőnőnél) egészen a gyermeked 18 éves koráig jelen lesz az életedben.

A védőnők elsősorban megelőző tevékenységre, egészségfejlesztésre képzett szakemberek. Általában a területi védőnő az, akivel a családod közvetlen kapcsolatba fog kerülni. A nővédelmi feladat keretében segíti az anyaságra való felkészülést, illetve részt vesz a lakossági célzott szűrővizsgálatok szervezésében. Ő végzi a várandós anyák gondozását is: a gondozásba vett kismamákat otthonukban látogatja, valamint a tanácsadások során végzi a különböző vizsgálatokat (pl.: testsúlymérés, magzati szívhanghallgatás, vizeletvizsgálat, stb.), ad tanácsokat. 

A gyermekágyas időszakban is fontos szerephez jut. A területi védőnők az első 6 hónapban fokozott figyelemmel kísérik a szoptatás folyamatát, megtanítják a helyes technikát és a tejelválasztás fokozásának és fenntartásának módjaira adnak tanácsot. A védőnő gyakorlatilag már a legelső óráktól ott van a család közelében, hiszen a kórházból való hazakerülés után már két napon belül meglátogatja az újszülöttet és édesanyját, majd 6 hetes korig hetente felkeresi őket.

A gyermek első 6 évében a területi védőnők az eleinte gyakoribb, majd később ritkuló családlátogatások, illetve tanácsadás keretében folyamatosan részt vesznek a gyermek gondozásában. Az anyának is szüksége lehet lelki támogatásra, megerősítésre, vagy a neveléshez-gondozáshoz szükséges javaslatokra, amiért szintén fordulhat a védőnőhöz.

Látogatás gyakorisága:

·         0-6 hét – heti 1x

·         6 hét- 1 év – havonta 1x

·         1-3 év – negyedévente

·         3-6 év – félévente

(A fent leírtak a minimális látogatási számok, ennél gyakrabban is történhet a látogatás, ha az édesanya, vagy a védőnő úgy ítéli meg.)

 

Miután a gyermek elkezdi az iskolát a védőnővel az iskolai osztályvizsgálatok keretén belül, valamint az egészségnevelő órák alkalmával találkozik. Ezeket a feladatokat egyes intézményekben külön iskola védőnő látja el, míg a kisebb településeken a területi védőnő. A szülők ebben az időszakban is fordulhatnak a védőnőhöz, ha segítségre, támogatásra, vagy egy-egy tanácsra van szükségük.

 

 

Várandósság alatti vizsgálatok

Terhességi hét

Vizsgálat

 

 

6-10. hét között

vérvétel: teljes vérkép, vizelet, vas szint, vércukorszint, vércsoport és ellenanyagszűrés, Wassermann (szifilisz szűrése) vizsgálat, Hepatitis B szűrés

Belgyógyászati vizsgálat: ezen belül EKG

Fogászati vizsgálat

Nőgyógyászati rákszűrés: ha 1 évnél régebbi lelet van

11-13. héten

Nucha szűrés: ultrahang vizsgálat során a magzat nyaki bőrredőjét mérik. A Down-kór kiszűrésére szolgál.

18-20. hét között

Genetikai ultrahang: a magzat minden egyes testrészét megvizsgálják.

24-28. hét között

vérvétel: teljes vérkép, vizelet, vas szint, terheléses vércukor vizsgálat (OGTT),.

30-32. hét között

Ultrahang vizsgálat: a magzat fejlődését figyelik (súly, méretek)

36-37. hét között

Vérvétel: teljes vérkép, vizelet, vas szint, Rh negatív anyáknál ismételt ellenanyagszint mérés, étkezés utáni vércukorszint, alvadási idő

38, 39 és 40. héttől

CTG/NST vizsgálat heti 1x. A magzat szívműködését figyelik és a méhtevékenységet, valamint a magzat reakcióit a méhösszehúzódásokra

 

Gyakorlati tudnivalók:

  • Minden leletet a védőnőnek is meg kell mutatni, mivel a várandós kiskönyvbe valamint a törzslapra a védőnő vezeti fel az eredményeket.
  • A 12. héten az Ultrahang mellett lehetőség van egyes intézményekben az ún. kombinált teszt kérésére. Ez vérvizsgálat, amely során a Down-kór mellett egyéb örökletes fejlődési rendellenességeket is szűrnek.
  • A Hepatitis B leletet a háziorvosnak küldik ki.

·         A terheléses vércukor vizsgálat (OGTT) során először éhgyomorra vesznek vért, majd 75 g szőlőcukrot (háziorvos írja fel, gyógyszertárban kell kiváltani) 2 dl vízben fel kell oldani, és meg kell inni. Ezt követően a 120 perces vércukor értéket nézik.

Várandós anya kiskönyvének kiadása csak akkor lehetséges, ha a kismama bemutatja :

- a várandósságot megállapító UH leletet,

- a lepecsételt "Tájékoztató felelős személy választásáról" nyomtatványt 2 példányban és

- a lepecsételt "Rizikófelmérési adatlap" nyomtatványt 3 példányban.