Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Iskola-egészségügyi munka

 Iskola-egészségügyi munkánkat a 26/1997 (IX.3.) NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról rendelet alapján végezzük.

Évente kötelezően szűrendő osztályok (indexosztályok) A 2., 4., 6. és 8. osztályok. 

Az osztályvizsgálatok az iskolával egyeztetett időpontban történnek a Védőnői Szolgálatnál. A vizsgálatot az iskolát ellátó védőnő valamint az iskolaorvos végzi. Az iskolaorvos jelenleg: a helyettes házi gyermekorvos 

Az iskolákat ellátó védőnők:

Csizmadia Csilla:

ellátott iskola, óvoda: 

  • Székely József Református Általános Iskola
  • Arany János Általános Iskola 1-4. A osztály
  • Napköziotthonos Óvoda, Iskola utca

 

II. körzet

ellátott iskola, óvoda:

  • Arany János Általános Iskola 1-4. B osztály, Speciális tagozat, Felső tagozat
  • Napköziotthonos Óvoda, Úttörők útja.

Az iskola-egészségügyi munka keretein belül történik a rendszeres tisztasági vizsgálat (tetvesség, rühösség). A kiszűrt gyermekeket azonnal kiemeljük a közösségből, vagy ha a szülő beleegyezik lekezeljük a gyermek haját. A serkék eltávolítása a szülő feladata. Másnap reggel kontrollra kell hoznia gyermeket a Védőnői Szolgálathoz. Amennyiben tiszta a gyermek feje (tetű és serkementes) kap igazolást a megjelenésről és mehet iskolába. Az általunk kiadott igazolás csak a megjelenést és a fej tisztaságát igazolja. Az órákról történő hiányzásokat nem.

A kampányoltások szervezése is az iskola-egészségügyi munka keretein belül történik. A 11 évesek két oltásának (MMR és DITE), valamint a 13 évesek Hepatitis B oltásának szervezését is mi végezzük. Az oltást az iskolaorvos adja be. Továbbá a Cervarix oltásokhoz az igénylőlapokat is mi küldjük ki a szülőknek, és szedjük össze.

Minden évben külöböző témákban egészségnevelő előadásokat is tartunk az iskolákban több évfolyamon is. Ilyen témák: Dohányzás, Nemi betegségek, Abortusz, Személyi Higiénia, Fogamzásgátlás, stb. 

Szívesen részt veszünk Egészségnapokon, Projektnapokon is.